O apărare a credinţei sau o nouă tentativă de propagandă comunistă…

Publicat pe Actualizat pe

Cu toţii am auzit de gestul inadmisibil şi josnic, al unor enoriaşi în frunte cu cîţiva preoţi ortodoxşi, care au profanat un obiect religios evreu din centrul capitalei. Un incident absolut străin din punct de vedere religios, cît şi din punct de vedere laic, al bunului simţ, dacă vrem.  Nici nu se pune la îndoială, dar cu toată îndrăzneala, acest act, a dovedit încă o dată, o tentativă de propagandă comunistă, aşa cum a demonstrat-o, în toată campania electorală, Mitropolia Moldovei, dimpreună cu slujitorii săi.  Doar singur, preotul Cibric în interviul său de la Jurnal Tv, a afirmat că dacă guvernanţii nu vor lua măsuri, în privinţa instalarii menorei evreilor, atunci vor arăta lumii, conducerea pe care au ales-o ei. Biserica noastră ortodoxă ne învaţă că credinţa se apără prin viaţa noastră interiorizată:”aşa să lumineza faţa voastră înaintea oamenilor, ca văzînd faptele voastre să urmeze pe tatăl vostru cel din ceruri”, dar nu să ne exteriorizăm, cu instigare la ură şi forţă. Or, ne spune Hristos să ne iubim aproapele ca pe noi înşine. 

În plus, cu toate că sîntem majoritari ortodocşi, Constituţia nu ne avantajează mai mult decît o altă religie sau sectă, în consencinţă, un obiect ce deranjează pe ortodocşi(menora), pe evrei îi poate deranja crucea. Toţi avem dreptul la expunerea  obiectelor religioase şi  exprimarea credinţei. Toţi avem aceleaşi drepturi. Un astfel de preoţi, ar trebui de oprit de a oficia cele sfinte, precum şi ar merita o sancţiune dură din partea statului. E o mare ruşine pentru noi, care prin astfel de acţiuni ne pătează imaginea Bisericii noastre, şi îndepărtează oamenii şi mai mult de Biserică.

Reclame

9 gânduri despre „O apărare a credinţei sau o nouă tentativă de propagandă comunistă…

  GABRIEL a spus:
  decembrie 18, 2009 la 9:16 pm

  NU STIU CINE ESTI DUMNEATA CEL CARE AI SCRIS ACEST ARTICOL DAR CU SIGURANTA DACA ORTODOXIA NOASTRA AR FI FOST REPREZENTATA DE-A LUNGUL VREMII DE CAND NE-A LASATO DOMNUL SI MANTUITORUL NOSTRU IISUS HRISTOS,ACESTA BISERICA AL CARUI CAP ESTE CU SIGURANTA NU AR MAI FI RAMAS NIMIC PANA ASTAZI DIN IA SI NU AM MAI FI AVUT SFINTI,MARTIRI,MUCENICI,MARTURISITORI AI CREDINTEI ORTODOXE ASA CA STAI AN BANCA MATALE SI NU TE MAI BAGA,LASAI PE ALTI SA-SI FACA TREABA ASA CUM TREBUIESTE FINDCA AU FACUT BINE CE AU FACUT,BUNUL DUMNEZEU SA-I AIBE AN PAZA SI SA-I ANTAREASCA DUHOVNICESTE.! AMIN

   Vasile a spus:
   ianuarie 5, 2010 la 3:20 pm

   Gabriel, de catre cine ai vrut să spui că dacă ortodoxia ar fi fost reprezentată de-a lungul vremii, cu siguranţă că nu ar mai fi rămas nimic din ea şi nu ar mai fi avut sfinţi, martiri, etc.?

  denisbulancea a răspuns:
  ianuarie 11, 2010 la 7:57 pm

  Prietene Daniel nici eu nu te stiu cine esti, dar cu siguranta, ai o viziune prea limitata de ceia ce inseamna Ortodoxie, am mai auzit declaratii de genul asta si la alti religiosi extremisti, insa imi pun intrebarea, oare existenta si fiinta ortodoxiei sta in „puterea” noastra?
  parerea mea ar fi sa stai tu „in banca matale” si noi suntem obligati sa ne expunem fata de manifestarile care dicretiteaza Ortodoxia, si o sa ne „bagam” ori decite ori astia isi „fac treaba”.

  severinlx a spus:
  februarie 7, 2010 la 8:56 pm

  Dar Mintuitorul dupa trup si Sfintii Apostoli nu au fost evrei? Nu de la candelabrul evreiesc a aprut in cultul crestin candelabrul cu sapte brate? Dar chiar daca nu ar fi fost asa, de ce sa nu respecti pe cei ce traiesc pe acelasi pamint si sub acelasi soare ca si tine?
  Vrea oare Dumnezeu violentele astea?

  proxymagape a spus:
  septembrie 4, 2010 la 4:06 pm

  Dumnezeu vrea mântuirea umanității în iubire lipsită de îndoieli și plină de libertate desăvârșitoare! Violențele și toate aceste discuții despre : ”ei”, ”noi”, ”stai în banca ta”, ”hai spre noi” etc. nu sunt decât ceea ce omul poate spune altui om. Dar martor mi-e Dumnezeu că în suferință sau rugăciune ne va lămuri Dumnezeu ca argintul în foc!

  denisbulancea a răspuns:
  octombrie 14, 2010 la 2:32 pm

  Ce frumos, o adevarata personalitate artistica in gindire si in simtire

  Idei pentru Viaţă a spus:
  decembrie 28, 2010 la 5:27 pm

  Denis. Imi pare rau ca fara sa cunosti complexitatea Invaturilor Bisercii ORtodoxe, te dai cu parerea asa si dai si sentinte finale. Evreii ar putea sa aiba ceva impotriva crucii daca ar fi instalata intr-o sinagoga, dar daca este intr-o biserica ortodoxa este ok si pentru ei si pentru noi. Insa vezi Doamne dupa ce ca evreii astia au crucificat pe cel mai bun evreu, au avut indrazneala sa instaleze hanukia aia chiar in inima tarii noastre, care prezinta un simbol national ce ne defineste, ceea ce ne desconsidera ca popor, natiune si credinta. Ca doar noi nu ne ducem sa punem semnul crucificarii in inima Israelului. Acuma daca tu ai fi baiat corect, ai intreba de un rabin cultivat despre aceasta hanukie, si ti-ar raspunde ca hanukia se instaleaza in interiorul caselor evreesti cat si in sinagogi, si este chiar impotriva canoanelor talmudice sa se instaleze in locuri publice. Hai toate confesiunile religioase si politice sa instaleze simboluri in Piata Adunarii Nationale si sa spuna ca noi vrem sa ne exprimam, exact ceea ce tot inceara sa faca homosexualii. Pai nu, doar si ei au dreptul la libera exprimare…

  Idei pentru Viaţă a spus:
  decembrie 28, 2010 la 5:29 pm

  erata: fapt ce ne desconsidera (faptul instalarii hanukiei)

  denisbulancea a răspuns:
  decembrie 30, 2010 la 10:33 am

  „Evreii ar putea sa aiba ceva impotriva crucii daca ar fi instalata intr-o sinagoga” spui tu, dar problema este a noastra nu a lor ei nu vor permite niciodata aceasta precum si crestinii, problema nu se pune in acest mod. Cert e faptul ca nu s-a instalat nimic in Biserica sau in Sinagoga, asta e cel mai important. Simbolul national inima tarii noastre trebuie sa fie in inima noastra, acolo este locul cel mai sigur al crucii in cazul crestinilor si al hanukai in cazul evreilor, asta cred ca ne defineste dar nu stiu eu ce anume loc, care poate fi azi unul iar miine altul. Altceva ca la evrei religia VT e de stat si acolo nu te bagi, iar la noi e alta situatie, legea favorizeaza in egala masura o religie sau alta. Iar spre deosebire de noi evrei sint cu adevarat credinciosi religiei lor, iar pentru noi crestinismul e doar la nivel de obicei si traditii, departe de suflul si trairea profunda. Telul nostrum e sa atragem ca un magnet pe oameni la adevar dar nu sa-I departam, iar cu acest gest agresiv cred ca mai mult i-am indepartat. “Asa sa lumineze faptele voastre inaintea oamenilor ca vazind faptele voastre sa urmeze pe tatal vostru cel din ceruri” Sf. Apostol Toma cind a mers sa propovaduiasca pe Hristos in India a facut o intelegere cu gazdasul, ca Toma a nu incerce sa-l converteasca la Crestinism, dar s-a intimplat ca prin trairea si faptele pe care le facea Toma, gazdasul sa vina la Crestinism vr-o ezitare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s